September 2024: Straty z hackov kryptomien presahujú 120 miliónov dolárov

Začiatočník

Sprievodca kryptomenami pre začiatočníkov

Stredne

Stredne pokročilý sprievodca kryptomenami

Expert

Správy o kryptomenách pre expertov

V septembri došlo k hackom kryptomien, ktoré spôsobili straty presahujúce 120 miliónov dolárov. Išlo o druhú najnižšiu mesačnú stratu z dôvodu hackov v roku 2024, pričom len apríl zaznamenal menšie straty. Napriek poklesu tieto čísla naďalej zdôrazňujú pretrvávajúcu zraniteľnosť v oblasti kryptomien.

Centralizované burzy sú naďalej častými cieľmi pre hackerov, čo prispieva k významným stratám z mesiaca na mesiac. V septembri boli dve burzy — BingX a Indodax — zodpovedné za viac ako polovicu zo 120 miliónov dolárov škody.

Centralizované burzy zostávajú v riziku

Avšak v porovnaní s augustom došlo k pozoruhodnému zlepšeniu. Septembri sa straty z hackov znížili o 61,7 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, ktorý zaznamenal obrovské straty vo výške 314 miliónov dolárov. BingX zaznamenal najväčšiu stratu v septembri, keď prišlo o ohromných 44 miliónov dolárov. Indodax tiež utrpel značné straty, keď prišlo o 21 miliónov dolárov na hackoch v rovnakom období.

Platformy decentralizovaných financií (DeFi) tiež neboli imúnne voči útokom. Protokol Penpie bol zasiahnutý vážnym útokom, ktorý spôsobil straty vo výške 27 miliónov dolárov. Iné známe hacky DeFi v septembri zahŕňali Delta Prime, ktorý stratil 6 miliónov dolárov, poskytovateľa údajov o inflácii Truflation, ktorý čelil útoku v hodnote 5,6 milióna dolárov, a protokol Bedrock na opätovné stakovanie kryptomien, ktorý prišiel o 2 milióny dolárov v dôsledku kybernetického útoku.

V niektorých prípadoch došlo k čiastočnému obnoveniu stratených prostriedkov. Napríklad platforma na požičiavanie kryptomien Shezmu, ktorá pôvodne prišla o 5 miliónov dolárov v narušení, bola schopná rokovať s hackerom prostredníctvom on-chain komunikácie a získať späť časť ukradnutých prostriedkov. Okrem toho Telegram bot Banana Gun, ktorý bol napadnutý na 3 milióny dolárov, dokázal refundovať prostriedky postihnutým obchodníkom, čím poskytol určité úľavy pre tých, ktorých sa to dotklo.

WazirX zasiahnutý najväčším hackom kryptomien v roku 2024

Indická kryptomenová burza WazirX zostáva najväčšou obeťou hacku kryptomien v roku 2024. 18. júla burza stratila ohromných 235 miliónov dolárov po tom, čo bol jej bezpečnostný viaczložkový peňaženka Safe na blockchaine Ethereum skompromitovaný.

Po útoku WazirX pozastavil všetky výbery kryptomien a hotovosti, pričom vykonal interné vyšetrovanie na posúdenie škôd. O tri mesiace neskôr burza stále nepredložila konkrétny plán na odškodnenie postihnutých používateľov, čo mnohých nechalo v neistote ohľadom ich stratených prostriedkov.

Indická burza kryptomien WazirX prišla o 235 mil.

V ďalšom komplikovaní konkurenčná burza CoinSwitch podala žalobu proti WazirX, pričom sa snažila získať 2 % zo svojich aktív, ktorých hodnota sa odhaduje na približne 6,2 milióna dolárov. Hoci WazirX pracuje na snahách o obnovu prostriedkov, nedávno uviedla, že 43 % zákazníckych prostriedkov je trvalo stratených, čo naznačuje temný výhľad pre mnohých používateľov, ktorí stále čakajú na náhradu. Táto situácia zdôrazňuje pretrvávajúce riziká na trhu kryptomien, najmä keď burzy nie sú schopné primerane chrániť svoje aktíva a používateľov pred sofistikovanými kybernetickými útokmi.

Začiatočník

Sprievodca kryptomenami pre začiatočníkov

Stredne

Stredne pokročilý sprievodca kryptomenami

Expert

Správy o kryptomenách pre expertov