Amerika sa každých 100 dní zadlžuje o 1 bilión dolárov – Kiyosakiho varovanie

Začiatočník

Sprievodca kryptomenami pre začiatočníkov

Stredne

Stredne pokročilý sprievodca kryptomenami

Expert

Správy o kryptomenách pre expertov

Robert Kiyosaki, významný investor a autor bestselleru Bohatý otec, chudobný otec, neustále varuje pred blížiacim sa finančným kolapsom, ktorý by mohol postihnúť Spojené štáty a potenciálne celý svet. Nedávno upozornil na ďalšiu znepokojujúcu skutočnosť, pričom zdôraznil význam investovania do zlata, striebra a Bitcoinu (BTC).

Podľa Kiyosakiho sú tieto aktíva životne dôležité, keďže USA sa naďalej prepadajú do hlbších dlhov a každých 100 dní pridávajú k svojmu dlhu závratný 1 bilión USD, čo zdôraznil v príspevku na sociálnych sieťach 22. augusta.

Zvyšovanie dlhu o 1 bilión dolárov každých 100 dní

Už začiatkom tohto roka, v marci, analytici Bank of America (NYSE: BAC) bili na poplach v súvislosti s dlhovou situáciou USA. Varovali, že štátny dlh sa každých 100 dní zvýši o 1 bilión USD.

V reakcii na toto varovanie zaznamenala cena Bitcoinu výrazný nárast, keď sa vyšplhala nad 60 000 USD a posunula svoju trhovú kapitalizáciu späť nad hranicu 1 bilióna USD. Michael Hartnett, hlavný stratég Bank of America, tento vývoj komentoval slovami: „Štátny dlh USA sa každých 100 dní zvyšuje o 1 bilión USD.“

Ďalej poznamenal, že tento rýchly nárast dlhu spôsobil, že obchody s „dlhom“, ako napríklad zlato, ktoré dosiahlo hodnotu 2 077 USD za uncu, a Bitcoin, ktorý dosiahol hodnotu 67 734 USD, dosiahli takmer rekordné hodnoty.

Kiyosaki a Hartnett nie sú jedinými hlasmi, ktoré vyjadrujú obavy z narastajúceho dlhu. Joao Gomes, profesor financií na Wharton Business School, tiež vyjadril svoje obavy z možných dôsledkov rastúceho dlhu USA.

Varoval, že tento rastúci dlh by mohol vyvolať finančnú krízu už v roku 2025. Gomes vysvetlil, že ak bude vláda presadzovať politiky, ako je veľké zníženie daní alebo ďalšie kolo výrazných fiškálnych stimulov, mohlo by to vyvolať prudký nárast úrokových sadzieb, čo by viedlo k finančnej kríze.

V januári tieto obavy potvrdil aj Nassim Taleb, autor knihy Čierna labuť. Opísal americkú ekonomiku ako uviaznutú v „špirále smrti“, ktorú poháňajú opakované rozhodnutia Kongresu o zvýšení dlhového stropu.

Taleb varoval, že tento postup, ktorého cieľom je vyhnúť sa bezprostredným dôsledkom riešenia problému dlhu, by nakoniec mohol viesť k dlhovej špirále, ktorú prirovnal k „špirále smrti“ pre hospodárstvo.

Koľko je americký dlh?

Štátny dlh USA v súčasnosti presiahol 35 biliónov dolárov, pričom zahŕňa tak dlh vo vlastníctve verejnosti, ako aj dlh vo federálnych trustových fondoch a iných vládnych účtoch.

Štátny dlh USA

Tento rastúci dlh sleduje nezisková organizácia Peter G. Peterson Foundation. Nadácia pripisuje rastúci dlh viacerým faktorom vrátane starnúcej generácie baby boomu, rastúcich nákladov na zdravotnú starostlivosť a daňového systému, ktorý nevytvára dostatočné príjmy na pokrytie vládnych sľubov.

Dlh verejného sektora

Okrem toho nadácia uviedla, že pandémia koronavírusu zhoršila už aj tak neudržateľnú fiškálnu trajektóriu.

Od 23. augusta dosiahla cena zlata historické maximum 2 494 USD za uncu, zatiaľ čo striebro sa obchoduje na úrovni takmer 30 USD za uncu. Bitcoin má v súčasnosti hodnotu 61 200 USD. Tieto vysoké ceny zlata, striebra a Bitcoinu odrážajú rastúce obavy o stabilitu tradičných finančných systémov a rastúci dopyt po aktívach, ktoré sú v čase hospodárskej neistoty vnímané ako bezpečné útočisko.

Začiatočník

Sprievodca kryptomenami pre začiatočníkov

Stredne

Stredne pokročilý sprievodca kryptomenami

Expert

Správy o kryptomenách pre expertov