Návrat DeFi: Aktívne pôžičky stúpajú na úroveň roku 2022

Začiatočník

Sprievodca kryptomenami pre začiatočníkov

Stredne

Stredne pokročilý sprievodca kryptomenami

Expert

Správy o kryptomenách pre expertov

Decentralizované financovanie (DeFi) zažíva oživenie. Kľúčové ukazovatele, ako sú aktívne úvery a celková hodnota uzamknutých úverov (TVL), od svojho minima v roku 2023 rastú. To naznačuje obnovenie záujmu a aktivity v oblasti DeFi.

Token Terminal, analytická platforma pre kryptografický trh, 31. júla vyhlásila, že “DeFi sa opäť prebúdza”. Toto tvrdenie podložili rôznymi grafmi a štatistikami. Jeden z pozoruhodných grafov ukázal, že aktívne pôžičky sa vyšplhali späť na úroveň, ktorá bola naposledy zaznamenaná začiatkom roka 2022 a teraz dosahuje približne 13,3 miliardy USD.

DeFi pôžičky umožňujú investorom požičiavať svoje kryptomenové držby dlžníkom výmenou za platby úrokov. Táto úverová a výpožičná aktivita je kritickou metrikou na posúdenie účasti na DeFi a celkového stavu trhu.

Aktívne pôžičky v sektore DeFi dosiahli vrchol počas býčej kryptobúdy v roku 2021, keď ceny Bitcoinu a Etheru stúpli na 69 000, resp. 4 800 USD a dosiahli 22,2 miliardy USD. V marci 2022 však táto hodnota klesla na približne 10 miliárd USD a v januári 2023 ďalej klesla na 3,1 miliardy USD.

Od dosiahnutia minuloročného minima sa požičiavanie DeFi výrazne zotavilo. Token Terminal poznamenal, že nárast aktívnych pôžičiek môže naznačovať rastúci pákový efekt, ktorý sa často považuje za hlavný ukazovateľ býčieho trhu.

Aktívne úvery DeFi

Podobne aj celková hodnota zablokovaných DeFi zaznamenala v roku 2023 masívny nárast. TVL klesla o 80 % z maximálnej hodnoty 180 miliárd USD v novembri 2021 na približne 37 miliárd USD do októbra 2023. Napriek tomu sa sektor pôsobivo zotavil a zotavil sa približne o 160 %, pričom TVL sa teraz podľa DefiLlama pohybuje okolo 96,5 miliardy USD.

Okrem toho sa TVL DeFi v prvej polovici roka 2024 zdvojnásobil a vzrástol z približne 54 miliárd USD na vrchol 109 miliárd USD v júni. Tento rast poukazuje na rýchle oživenie sektora a obnovenie dôvery investorov.

K tomuto oživeniu sa 30. júla vyjadril Taiki Maeda, zakladateľ Humble Farmer Academy. Uviedol, že DeFi vstupuje do obdobia “renesancie” po viac ako štyroch rokoch slabej výkonnosti.

Vyzdvihol platformu DeFi na poskytovanie pôžičiek Aave ako “pripravenú na prekonanie výkonnosti” vďaka rastúcej ponuke jej natívneho stablecoinu GHO a snahe Aave DAO znížiť náklady a zaviesť nové zdroje príjmov.

Napriek tomuto povzbudivému vývoju CoinGecko uvádza, že väčšina tokenov súvisiacich s DeFi zostáva na medvedích minimách. Táto kategória kryptoaktív má podiel na trhovej kapitalizácii len 3,4 %. Tokeny známych DeFi platforiem, ako sú Aave, Curve DAO (CRV) a Uniswap, stále klesli o viac ako 80 % oproti svojim historickým maximám, hoci širší kryptotrhu klesol len o 22 % oproti svojmu maximu z roku 2021.

Celkovo možno povedať, že hoci problémy pretrvávajú, nedávne údaje a vývoj naznačujú, že DeFi je na ceste k zotaveniu a rastu. Táto obnovená aktivita by mohla v blízkej budúcnosti pripraviť pôdu pre robustnejší a dynamickejší ekosystém DeFi.

Začiatočník

Sprievodca kryptomenami pre začiatočníkov

Stredne

Stredne pokročilý sprievodca kryptomenami

Expert

Správy o kryptomenách pre expertov