Kiyosaki odhaľuje stratégie na prežitie najväčšej finančnej krízy

Začiatočník

Sprievodca kryptomenami pre začiatočníkov

Stredne

Stredne pokročilý sprievodca kryptomenami

Expert

Správy o kryptomenách pre expertov

Robert Kiyosaki, známy investor, podnikateľ a autor bestselleru „Bohatý otec, chudobný otec“, opäť varuje pred blížiacou sa finančnou krízou. Verí, že ekonomický pokles je nevyhnutný, a zdieľa stratégie, ktoré môžu pomôcť jednotlivcom ochrániť sa.

Vo svojom nedávnom príspevku na X (predtým Twitter) z 26. septembra Kiyosaki uviedol rady z novej knihy Jamesa Rickardsa MoneyGPT a odporučil praktické kroky, ktoré môžu ľudia podniknúť na prípravu na ťažké časy. Jeho hlavným odporúčaním je mať hotovosť a strieborné mince na ruke namiesto toho, aby sa spoliehali iba na bankové účty.

Kiyosaki odporučil odložiť ekvivalent dvoch mesačných výdavkov v hotovosti a uložiť ich na bezpečné miesto. Zdôraznil dôležitosť mať fyzický prístup k peniazom počas krízy, namiesto spolíhania sa na digitálne alebo bankové aktíva. Okrem hotovosti povzbudil ľudí, aby šetrili strieborné mince ako alternatívu k bankovým úsporám. Podľa neho môže striebro uchovávať svoju hodnotu a byť užitočnejšie v núdzovej situácii.

Prečo sú striebro a bitcoin dôležité

Kiyosaki podrobne vysvetlil, prečo uprednostňuje šetrenie striebornými mincami, konkrétne americkými striebornými mincami Silver Eagle, pred hotovosťou. Vysvetlil, že v prípade finančnej krízy môžu unce strieborných mincí slúžiť ako forma peňazí, čo z nich robí cenné aktívum. Striebro, ako hmatateľný zdroj, môže slúžiť ako spoľahlivý uchovávateľ hodnoty, keď sú tradičné menové systémy pod tlakom. Preto odporúča mať kombináciu hotovosti a striebra na pokrytie základných výdavkov v krátkodobom horizonte.

Okrem striebra Kiyosaki tiež zdôraznil dôležitosť vlastníctva bitcoinu (BTC). Dôsledne odporúča bitcoin ako spôsob, ako získať výhodu v podmienkach ekonomickej nestability. Verí, že v dlhodobom horizonte môže bitcoin pomôcť jednotlivcom uspieť vo finančnom svete. Podľa Kiyosakiho, keď si ušetríte dostatok hotovosti a striebra na pokrytie dvoch mesiacov životných nákladov, bolo by múdre investovať viac do bitcoinu, aby ste maximalizovali potenciálne zisky.

Kiyosaki urobil odvážne predpovede o budúcej hodnote bitcoinu. Predpovedal, že do roku 2025 bitcoin dosiahne 500 000 dolárov a do roku 2030 dokonca 1 milión dolárov. Jeho optimizmus voči bitcoinu je spojený s jeho presvedčením, že umelá inteligencia (AI) významne naruší finančný svet a spôsobí veľké zmeny v tom, ako peniaze fungujú na globálnej úrovni. Verí, že táto technologická zmena posunie hodnotu kryptomien, ako je bitcoin, na nové výšky.

Odklon od akciového trhu

Okrem podpory striebra a bitcoinu Kiyosaki tiež upozornil na významný krok, ktorý urobil Warren Buffett, generálny riaditeľ Berkshire Hathaway a jeden z najznámejších investorov na svete. Kiyosaki poukázal na to, že Buffett nedávno predal veľkú časť svojich akcií Apple (NASDAQ: AAPL) a presunul značné množstvo peňazí do hotovosti. Označil toto rozhodnutie za znak toho, že aj najlepší investori sa stávajú opatrnými voči akciovému trhu.

V druhom štvrťroku 2024 Buffettova spoločnosť predala 389 miliónov akcií Apple, čo je ostrý kontrast k jeho podielom z rovnakého obdobia minulého roka. Napriek tomuto masívnemu výpredaju akcie Apple stále predstavujú približne 30 % portfólia Berkshire Hathaway, čo ukazuje, že aj keď Buffett znížil svoj podiel, úplne sa z technologického giganta neodstúpil. Kiyosaki považuje Buffettov krok za dôkaz, že aj tradične silné akcie môžu byť zraniteľné v nadchádzajúcej finančnej búrke.

Kiyosakiho rada vyhýbať sa akciovému trhu je v súlade s jeho dlhoročnými varovaniami o blížiacom sa kolapse. Opakovane vyjadroval obavy, že najväčší krach akciového trhu v histórii sa už začal, a očakáva, že sa situácia v blízkej budúcnosti zhorší. Tento pesimistický pohľad na akcie odráža definíciu finančnej depresie od Jamesa Rickardsa, kde sa trhy môžu dlhodobo potýkať s problémami a tradičné investície môžu podvýkonnosťou.

Dlhodobé varovanie

Aj keď sa Kiyosakiho predpovede môžu zdať pochmúrne, podobné varovania vydáva už viac ako desať rokov. Už od roku 2011 Kiyosaki varuje pred finančnými katastrofami, a jeho kritici často poukazujú na to, že jeho temné predpovede sa zatiaľ úplne nenaplnili. Avšak súčasná hospodárska situácia, charakterizovaná rastúcou infláciou, geopolitickými napätím a technologickými zmenami, vzbudila nové záujmy o jeho odporúčania.

„To sa deje. Kolaps už začal. Ako hovorí Rickards, vstúpili sme do depresie v roku 2008, a definícia depresie je nízky rast, takže Amerika a svet sa nevyvíjajú.“

Či sa Kiyosakiho predpovede naplnia alebo nie, jeho rady ponúkajú spôsob, ako sa chrániť pred potenciálnymi rizikami. Tým, že povzbudzuje ľudí, aby sa zamerali na tvrdé, hmatateľné aktíva ako striebro a bitcoin, ako aj aby mali dostatok hotovosti, Kiyosaki verí, že ľudia môžu lepšie chrániť seba pred neistotami finančnej budúcnosti. Jeho posolstvo je jasné: pripravte sa teraz, skôr než kríza zasiahne.

Začiatočník

Sprievodca kryptomenami pre začiatočníkov

Stredne

Stredne pokročilý sprievodca kryptomenami

Expert

Správy o kryptomenách pre expertov