MicroStrategy plánuje získať 700 miliónov USD na nákup ďalších bitcoinov

Začiatočník

Sprievodca kryptomenami pre začiatočníkov

Stredne

Stredne pokročilý sprievodca kryptomenami

Expert

Správy o kryptomenách pre expertov

16 septembra zakladateľ MicroStrategy Michael Saylor oznámil, že spoločnosť plánuje tretiu emisiu dlhových cenných papierov v tomto roku. Tentokrát majú v úmysle získať 700 miliónov dolárov vydaním konvertibilných seniorných dlhopisov.

Celková suma zahŕňa aj možnosť pridať ďalších 105 miliónov dolárov v dlhopisoch, ktoré budú splatné v septembri 2028. Tento prístup umožňuje spoločnosti v prípade potreby získať ďalšie prostriedky a zároveň ponúka investorom možnosť neskôr konvertovať svoj dlh na akcie.

Nákup ďalších bitcoinov

MicroStrategy uviedla, že plánuje použiť prostriedky získané z tejto emisie predovšetkým na splatenie existujúcich dlhov. Konkrétne plánujú odkúpiť 500 miliónov dolárov z nesplatených seniorných zabezpečených dlhopisov.

Okrem splatenia dlhov má spoločnosť tiež jasnú stratégiu použiť časť týchto prostriedkov na nákup ďalších bitcoinov. Potvrdili svoju oddanosť bitcoinovej stratégii a uviedli, že zostávajúce prostriedky budú použité na nákup ďalších bitcoinov a na všeobecné firemné účely.

Tento krok je v súlade s ich dlhodobým prístupom k výraznému investovaniu do bitcoinu ako súčasti ich stratégie riadenia firemného pokladu.

Fred Thiel, generálny riaditeľ Marathon Digital Holdings, komentoval toto oznámenie slovami:

„No, to je ďalších 12 500 BTC menej pre nás ostatných…“

Jeho poznámka naznačuje, že agresívna akvizícia bitcoinov spoločnosťou MicroStrategy znižuje dostupnú ponuku pre ostatných investorov.

Medzitým známy kritik bitcoinu Peter Schiff reagoval: „Nie znova,“ pričom vyjadril svoj skepticizmus. Ďalej sa pýtal: „Čo sa stane, keď zostane MSTR jediným kupcom?“, čím naznačil, že existuje limit, koľko dlhov môže MicroStrategy vydávať na udržanie svojej stratégie. Schiffova poznámka vyvoláva obavy o udržateľnosť tohto prístupu, ak sa zmenia trhové podmienky.

V rámci tejto emisie dlhových cenných papierov MicroStrategy odkúpi svoje zabezpečené seniorné dlhopisy, čo uvoľní približne 69 080 BTC, ktoré sú v súčasnosti držané ako zábezpeka. Tento krok poskytne spoločnosti väčšiu flexibilitu pri správe jej bitcoinových aktív.

Konvertibilné seniorné dlhopisy, ktoré MicroStrategy využíva, sú druhom dlhových cenných papierov. Môžu byť v určitých podmienkach počas životnosti dlhopisu konvertované na určitý počet akcií emitujúcej spoločnosti. Nazývajú sa „seniorné“, pretože majú prioritu pred inými typmi dlhov v prípade bankrotu.

Toto je tretia emisia dlhových cenných papierov MicroStrategy v roku 2024. Spoločnosť aktívne získava kapitál tento rok, pričom podobnou emisiou v marci zabezpečila približne 700 miliónov dolárov a ďalších 500 miliónov dolárov v júni.

Bitcoinové rezervy MicroStrategy

Vďaka týmto emisiám spoločnosť výrazne zvýšila svoje bitcoinové rezervy. K dnešnému dňu MicroStrategy vlastní 244 800 BTC, ktorých hodnota je podľa súčasných trhových cien približne 14,24 miliardy dolárov. Ich najnovší nákup, oznámený 13. septembra, zahŕňal akvizíciu 18 300 BTC v hodnote približne 1,1 miliardy dolárov.

Michael Saylor Sledovanie portfólia spoločnosti Microstrategy

Podľa webovej stránky Saylor Tracker je priemerná nákupná cena bitcoinu MicroStrategy 38 781 dolárov za bitcoin. Táto priemerná cena im poskytuje celkový nerealizovaný zisk približne 50 % na ich celom portfóliu bitcoinov, čo naznačuje značný výnos z ich investícií.

Napriek silnému záväzku spoločnosti k bitcoinu sa akcie MicroStrategy (MSTR) nedávno oslabili. V pondelok klesli o 4,9 % a uzavreli na 134,50 USD, podľa Google Finance.

Výkonnosť akcií MicroStrategy vo veľkej miere kopíruje pohyby ceny bitcoinu. Akcie dosiahli vrchol v marci, ale odvtedy klesli o 30 %. Podobne aj bitcoin sa v súčasnosti obchoduje o 21,3 % pod svojím marcovým vrcholom, čo odráža vysokú koreláciu medzi osudom spoločnosti a trhom kryptomien.

Začiatočník

Sprievodca kryptomenami pre začiatočníkov

Stredne

Stredne pokročilý sprievodca kryptomenami

Expert

Správy o kryptomenách pre expertov